Studenter fra NTNU skal jobbe med grønne løsninger for sjøområdet i Stranda kommune i sommer. Målet er et system for kaier og logistikk som kan håndtere mange tusen passasjerer utslippsfritt.
Johansen er med i sommerjobb-prosjektet for andre år på rad, og er nå prosjektkoordinator for de syv andre studentene.
Regjeringen har vedtatt krav om nullutslipp for å ta vare på natur og miljø i verdensarvfjordene, og fra 2026 kan ikke lenger cruiseskip segle inn til Geiranger på samme måte som i dag. NTNU samarbeider med Stranda hamnevesen i det treårige innovasjonsprosjektet «Grønn kai» for å se på muligheten for anløp av miljøvennlige fartøy og tilrettelegging for infrastrukturen på sjø og land. Det er i denne forbindelse at studenter fra NTNU hyres inn til sommerjobb.
Finansiering og realisering
Som introduksjon til jobben de skal gjøre, fikk studentene denne uka oppleve en nullutslippsseilas til Geiranger med Havila Kystrutens nyeste cruiseskip, Havila Castor. Teknologi og batteritid for dette skipet er på plass, men utslippsfri turisme i større skala er fortsatt en nøtt å knekke. I høysesongen er den populære bygda vant til å håndtere opp mot 9000 besøkende hver dag.
Hamnesjef Rita Berstad Maraak fra Stranda hamnevesen tok imot studentene med paraply og entusiasme på kaien i Geiranger, omgitt av turister som utforsket sitt nyeste reisemål. Fra kontoret like ved holder Maraak oversikt over de mange tusen som strømmer til fjordene hvert år.
Rita er prosjektleder i «Grønn kai», og er tydelig engasjert i studentene fra NTNU.
Ulike perspektiv skal gi gode løsninger
Studentene er utvalgt fra forskjellige fagområder som økonomi, ingeniør og nautikk. De bringer med seg ulike perspektiver inn i prosjektet, og er klare til å fatt på utfordringene som Maraak skisserer. Kathrine Vedeld tar en Bachelor i byggingeniør, men har i tillegg en bakgrunn som fysioterapeut. Hun setter praktiske og ergonomiske løsninger høyt.
Akkurat nå ser byggstudenten på krav og regler i forhold til bygging av kai, i tillegg til miljøvennlige materialer som kan brukes. Planen er at cruisebåtene skal gå til Hellesylt og Stranda som ligger i utkanten av Geirangerfjorden. Passasjerene kan her gå i land på en såkalt «grønn kai», for deretter å bli fraktet videre med helelektriske skyssbåter til målet.
Ber alle følgje med på oppdatert informasjon om koronaviruset på Nettsidene til folkehelseinstituttet
Veiledere om koronasituasjonen
Du kan også ringe informasjonstelefonen på 815 55 015
All rights reserved Stranda Hamnevesen KF.